matematykaszkolna.pl
Przystawanie Goblin: Czy dwa przystajace kola przystaja wprost czy odwrotnie ? Wydaje sie ze wprost Zadanie nr 2 Jakie dwa trojkaty jesli przystaja wprost przystaja takze odwrotnie ? Rownoboczne ?
2 mar 22:42
Goblin:
3 mar 11:19
ite: Jaka jest definicja przystawania wprost?
3 mar 11:27
Goblin: rysunekW ksiazce pokazane jest tak a) przystaja wprost −wystarczy przesuniecie b) przystaja odwrotnie −nalezy wyjac z plaszczyzny i obrocic
3 mar 11:33
chichi: Co to za podręcznik? Czemu to w ogóle służy? Poczytaj o rodzajach izometrii na płaszczyźnie
3 mar 11:49
ite: A jest napisana jakakolwiek definicja? Co jest warunkiem dostatecznym? Bo w a) też jest obrót /o kąt 0o/, a w b) jest przesunięcie. I co to znaczy wyjąć z płaszczyzny? Te figury rozpatrujemy w przestrzeni trójwymiarowej?
3 mar 11:53
Goblin: https://zapodaj.net/3cc7e6d48ba57.jpg.html Tylko tyle . Tak jak kiedys pisalem klasa 8
3 mar 12:03
ite: W takim razie odpowiedzią będzie: przystające koła przystają wprost. A ponieważ przystawanie wprost pociąga za sobą przystawanie odwrotne (zapis u góry s.55), to przystają również odwrotnie.
3 mar 12:11
Goblin: chichi Bolesław Iwaszkiewicz . Geometria elementarna cz1 (dla klasy 8)
3 mar 12:12
Goblin: ite A jesli chodzi o trojkaty to beda rownoboczne i rownoramienne ?
3 mar 12:13
ite: Już widzę, że to przystawanie wprost pociąga za sobą przystawanie odwrotne tylko dla figur z symetrią osiową. Twoja odpowiedź jest dobra, przy trójkątach tak będzie dla równoramiennych (do nich należą też równoboczne).
3 mar 12:25
Goblin: Dziękuje. Miłego dnia emotka
3 mar 12:28
ite: A podręcznik ze zdjęcia jest już powojenny? Ćwiczenia opierają się na pisaniu atramentem na bibule : ) Czy ktoś jeszcze wie, jak wygląda bibuła?
3 mar 12:34
janek191: Ja w podstawówce pisałem piórem ze stalówką. Kałamarze z atramentem były umieszczone w ławkach.
3 mar 12:37
Goblin: Tak . Wydany 15 lat po wojnie .emotka
3 mar 12:39
ite: janek191 to piękne móc obserwować, ile rzeczy się od tamtych czasów zmieniło i w jakim kierunku : )
3 mar 13:10
Mila: Nikt wtedy się nie spieszył emotka Woda w górskich strumykach była czysta, ryby pływały. Na wędrownym obozie gotowaliśmy zupę na tej wodzie i żyjemy do dziśemotka To były piękne dni...
3 mar 17:29
ite: Ja piłam tę wodę bez przegotowania, do dzisiaj w niektórych miejscach to praktykuję : ) Ale może covid to zmieni.
3 mar 17:37