Dla chętnych maturzystów ;)
Saizou :

Podrzucam zadanko z ukochanej przez
Etę geometrii.
Wyzwanie dla
Ety żeby znalazła najkrótsze rozwiązanie

Na poniższym rysunku pole mniejszego kwadratu jest dwa razy mniejsze
od pola większego kwadratu.
Wyznacz miarę zaznaczonego kąta.
2 mar 20:42
60-latek:
Tu nie ma poniższego rysunku
2 mar 21:09
2 mar 21:14
Saizou : Jak to nie, obróć monitor o 180 stopni
2 mar 21:24
Eta:
2 mar 21:25
Saizou : Maturzystów brak
2 mar 21:28
Eta:
Liczą,że matury nie będzie
2 mar 21:29
Saizou :
Oby nie, bo podobno w tym roku wg mnie będzie trudniej.
Wywalili tyle materiału, a zadań pewnie nie okroją tylko dadzą jakąś metodę
z wymagań egzaminacyjnych, która prowadzi przez Rio z Gdańska do Gdyni
2 mar 21:33
chichi:
Hej @
Saizou maturzystów nie brak, brak tylko tych ambitnych
2 mar 21:43
Goblin: Saizou ale kogo to tak bardzo obchodzi ?
Chyba tylko nauczycieli na ktorych rodzice zrzuca cała wine za zaistniala sytuacje a nie na
rzadzacych (to moje prywatne zdanie ) ktorzy zrobili wałek z pandemii
2 mar 21:45
Saizou :
To może ktoś inny się pokusi, aby rozwiązać zadanko

Politykę zostawmy, bo matematyka jest apolityczna
2 mar 21:50
Tles:

Można także w ten sposób przedstawić tę sytuację.
a
√2 − długość boku większego kwadratu, a − długość boku mniejszego kwadratu,
A=(0, 0), B=(a, a
√2+a), C=(a
√2, a
√2)
| | a√2+a−0 | |
prosta AB: y = a1x + b1, a1 = |
| =√2+1, |
| | a−0 | |
| | a√2+a−a√2 | | 1 | |
prosta BC: y = ax + b2, a2 = |
| = |
| =−1−√2 |
| | a−√2a | | 1−√2 | |
| | a1−a2 | | π | |
tgα = | |
| |=1, α= |
| |
| | 1+a1a2 | | 4 | |
2 mar 22:12
Saizou :
No można, ale dużo liczenia

.
Zresztą to zadanie można rozwiązać w podstawówce

Zadanie należy do działu geometria klasyczna.
2 mar 22:20
Tles:

Albo tak, bez specjalnych obliczeń można określić, że α = 45 stopni
2 mar 22:34
circle:

α− kąt wpisany w okrąg oparty na cięciwie AC
2 mar 23:03
Eta:
I o to, toto...
2 mar 23:08
chichi:
To ja też wrzucę coś prostego dla chętnych maturzystów albo forumowiczów

Niech cięciwa CD będzie prostopadła do średnicy AB, natomiast cięciwa AE dzieli promień OC na
pół, gdzie O jest środkiem okręgu. Wykaż, że cięciwa DE dzieli na pół cięciwę BC.
2 mar 23:18
Tles:

O łuk ABC oparty jest kąt środkowy ASC (kąt prosty) i kąt wpisany ADC
2 mar 23:19
Tles:
O już jest

, nie zauważyłem
2 mar 23:19
Eta:
Tles?

Ciekawe czy dostanę? jak zwykle.........
2 mar 23:34
Filip:
wrzuć jakieś zadanie z całek, a nie cały czas ta geometria na płaszczyźnie się przewija

Pzdr
Saizou
2 mar 23:43
Saizou :

dla wszystkich rozwiązujących.
Filip e tam całki... geometria przyjemniejsza
3 mar 08:56
Saizou :
To może coś takiego.
Niech dana będzie funkcja f(x) = x2−3x+4.
Rozwiązać równanie f(f(f(x))) = x.
3 mar 09:07
piotr: f(x) = x spełnione tylko dla x=2
⇒
f(f(f(x))) = x spełnione tylko dla x=2
3 mar 12:55
Eta:

Zadanie od
chichi 2 marca 23:18
Dodać parę komentarzy...............
zatem ΔACO ∼ ΔCDB z cechy (kkk)
to AF jest środkową w ΔACO ( z treści zadania) to i DG jest środkową w ΔCDB
więc punkt G dzieli odcinek BC na połowy bo G ∊cięciwy DE
c.n.w.
3 mar 23:00
chichi:
Super @
Eta
3 mar 23:09
tles:
Dla Ciebie
Eto
3 mar 23:29
Eta:
Dziękuję
tles
Pozdrawiam
4 mar 14:33