Oblicz granicę i rozpisz.
JOS: lim n√10n*n
n→ ∞
2 mar 11:41
Goblin: Moze tak rozpisac ?
limn→∞n√10n*n√n
2 mar 11:43
JOS: Właśnie niby źle tak jest
2 mar 11:45
szarik: dlaczego?
2 mar 11:46
Goblin: Wolfram pokazuje =10
2 mar 11:48
Goblin: lim n→∞n√10n=10
lim n→∞n√n=1
z arytmetyki granic cala granica =10
2 mar 11:52
szarik: Nie jestem pewna czy dobrze, ale wynik wyszedł
limn→∞n√10n*n = limn→∞ n√10n*n√n = (10n)1/2 * n1/n = 10*n1/n = 10*n√n =10*1 =10
2 mar 11:58
Mila:
Goblin − dobrze.
2 mar 18:03
Goblin: Dziękuje
Mila
2 mar 21:30