Pomoże ktoś obliczyć pochodną?
Andrzej: f(x) = cos(x) − 1/3cos3(x)
1 mar 21:21
Goblin: (cos3(x))'= 3cos2(x)*(cosx)'= −3cos2x*sinx
1 mar 21:28
Andrzej: Dzięki
1 mar 21:35
Jerzy:
To raczej fragment pochodnej funkcji f(x) podanej w treści zadania.
1 mar 22:24
Goblin: Pomyslalem ze (cosx)' to zna ale ten fragment bedzie trudny wiec go rozpisalem
1 mar 22:27
Jerzy:
Nie żartuj.Napisz autorowi postu kompletną pochodną.
1 mar 22:32
Goblin: Dobrze Jerzy
f'(x)= −sinx+cos2x*sinx= cos2xsinx−sinx= sinx(cos2x−1)
cos2x= 1−sin2x
=sinx(1−sin2x−1)= −sin3x
1 mar 22:45