Funkcja kwadratowa - wzory Viete'a
Kropka: Wyznacz te wartości parametru a, dla których różne pierwiastki x1, x2 równania
x2 − 3x − a + 1 = 0
spełniają warunek 3x1 − 2x2 = 4
1 mar 20:17
1 mar 20:31
Goblin: | 9−3√4a+5 | | 6+2√4a+5 | |
| − |
| =4 |
| 2 | | 2 | |
3−5
√4a+5=8
−5
√4a+5=5
√4a+5=−1 tu mamy sprzecznosc
Musimy wziac tak
| 9+3√4a+5 | | 6−2√4a+5 | |
| − |
| =4 |
| 2 | | 2 | |
3+5
√4a+5=8
5
√4a+5=5
√4a+5=1
4a+5=1
4a=−4 a=−1 zgodnie zalozeniem .
1 mar 21:08
Goblin: Zgodnie z trescia zadania (wzory Viete'a) Pani Eta podala Ci link
ja natomiast rozwiazalem to bez tych wzorow .Wiec masz juz 3 sposoby .
1 mar 21:19
Eta:
2 sposób ( bez "koszmarnych obliczeń"
Δ>0 ⇒ 9+4a−4>0 ⇒ a>−5/4
i 3x1−2x2=4 ⇒ 3x1=4+2x2
Ze wzorów Viete'a
x1+x2=3 /*3 ⇒ 3x1+3x2=9 ⇒ 4+2x2+3x2=9 ⇒ x2=1 to x1=3−1=2
i x1*x2= −a+1⇒ 1*2=−a+1 ⇒ a= −1> −5/4
Odp: a= −1
=========
1 mar 21:47
ICSP: Przecież sposób Goblina to nic innego jak I sposób z linku podanego przez
Ete
1 mar 21:49
Goblin: Nie sa az tak koszmarne . Niektore robilem w pamieci (tylko tu nalezalo napisac
1 mar 21:50