Dzień Dobry
Mam pytanie odnośnie tego zadania
W trójkącie ABC dane są |>)CAB|= α, |>)ABC|= 2α oraz |AB| = 10. Zapisz długość boku BC
jako funkcje kąta α.
Podaj dziedzinę funkcji.
Licząc sobie z twierdzenia sinusów wychodzi mi, że bsin 2α =10sin α
b*sinα = 20sinαcosα
b = 20cosα
podstawiam pod twierdzenie cosinusów
a2 = 400cos2α + 100 − 400cos2α
i wychodzi mi na czysto, że a =10
czemu nie mogę tego rozwiązać w taki sposób, czy zdoła mi ktoś wytłumaczyć proszę
γ=180−3α≥0
| a | 10 | ||
= | ⇔ | ||
| sinα | sin(180−3α) |
| 10sinα | ||
a= | ||
| sin(3α) |