Oczywiste? - planimetria
Tomasz: "Oblicz pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu, mając dane długości podstaw a i b"
...
I teraz się pojawia pytanie − rozwiązania wskazują na to, żeby wyliczyć h i wstawić do wzoru.
Rozwiązanie ma wyjść a * b
Jednak czy nie można rozumować tak, że skoro trapez prostokątny jest opisany na okręgu to musi
być prostokątem? (bo sumy przeciwległych beków muszą być takie same)
1 mar 17:49
Tomasz: boków*
1 mar 17:50
Saizou :

x = a−r
y = b−r
x+y = a+b−2r
Z tw. Pitagorasa
(2r)
2 + (b−a)
2 = (a+b−2r)
2
4r
2 + b
2−2ab+b
2 = a
2+b
2+4r
2+2ab−4ar−4br
4ab−4ar−4br=0
ab = r(a+b)
| | 1 | | ab | |
P= |
| (a+b)*2r = (a+b)*r = (a+b)* |
| = ab |
| | 2 | | a+b | |
1 mar 18:10
Eta:

h=2r to P= (a+b)*r
w ΔBOC
r
2=(a−r)(b−r) ⇒ ab=(a+b)*r= P
P=ab
======
1 mar 19:39