dowód geometryczny
szarik:

Dany jest trójkąt równoramienny ABC w którym AC=BC=6 a punkt D jest środkiem podstawy AB. Okrąg
o środku D jest styczny do prostej AC w punkcie M. Punkt K leży na boku AC, punkt L leży na
boku BC, odcinek KL jest styczny do rozważanego okręgu oraz KC=LC=2.
Jak patrzyłam na schemat oceniania tego zadania (matura 2020) i przykładowe rozwiązania to jest
tam pewien moment, którego nie rozumiem.
Zrobiłam to tak: |KL| || |AB|
Poprowadziłam wysokość, która przecięła mi KL w punkcie P a PC oznaczyłam przez x.
| 1 | |
Wyszły mi trójkąty podobne CPK i CDA k= |
| i PD=MD=2x |
| 3 | |
| PK | | MD | | 4 | |
Kolejne trójkąty podobne to CPK i CMD stąd |
| = |
| stąd PK= |
| |
| CK | | CD | | 3 | |
i tutaj utknęłam.
| 8 | |
W rozwiązaniu było napisane, że AM= |
| ale kompletnie nie wiem skąd to się wzięło. |
| 3 | |
Prawdopodobnie to proste a ja coś przeoczyłam, ale mógłby ktoś wytłumaczyć?
1 mar 17:20
Saizou :

AM = 4−x
AD = 3x
Z Pitagorasa MD
R
2 + (4−x)
2 = (3x)
2
R
2 = (3x)
2−(4−x)
2
Z Pitagorasa w LTB
R
2 + (2x)
2 = 4
2
(3x)
2−(4−x)
2 + (2x)
2 = 16
9x
2−16+8x−x
2+4x
2 = 16
12x
2+8x = 0
1 mar 17:58
Mila:

|AK|=|BL|=4
1 mar 18:13
szarik: Saizou dziękuję za dobre chęci ale Twojego rozwiązania tym bardziej nie rozumiem
| 8 | |
Chodzi mi tylko o ten jeden moment kiedy AM= |
| . tylko tego nie rozumiem skąd się wzięło |
| 3 | |
1 mar 18:13
szarik: Mila skąd wiemy, że KP=MK ?
1 mar 18:19
Saizou :
Z twierdzenia o stycznych
1 mar 18:20
Goblin: Styczne do okregu sa rowne
1 mar 18:20
szarik: o jejuu faktycznie :') no i właśnie tak wygląda moje robienie zadań... Niby ogarniam, ale coś
tam przeoczę i całe zadanie się rozjeżdża
1 mar 18:22
Mila:
cd wg oznaczeń na rys. 18:13
|AM|=4−x
1) Tak jak ustaliłaś: 17:20
| 2 | | 1 | |
ΔCPK∼ΔCDA w skali k= |
| = |
| ⇒ |
| 6 | | 3 | |
|AD|=3x
2) ΔAMD∼ΔCPK, ∡ADM=γ
| x | | AM | |
sinγ= |
| w ΔCPK i sinD= |
| |
| 2 | | AD | |
3x
2+2x−8=0, x>0
| 4 | |
x=−2∉D lub x= |
| ( tak jak obliczyłaś !) |
| 3 | |
================
====================
1 mar 18:41
szarik: Mila właśnie w tym momencie dokończyłam zadanie i miałam się chwalić wynikami

dzięki wielkie
za pomoc
1 mar 18:44
Mila:

Tak myślałam, że nie zauważyłaś,
że punkty styczności okręgu są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
|AK|=|AL|
1 mar 18:47
Mila:
To masz 3 rozwiązania .
1 mar 18:48
szarik:

Jak masz jeszcze chwilkę to nakierujesz mnie co dalej?
Dany jest prostokąt ABCD. Okrąg wpisany w trójkąt BCD jest styczny do przekątnej BD w punkcie
N. Okrąg wpisany w trójkąt ABD jest styczny do boku AD w punkcie M, a środek S tego okręgu
leży na odcinku MN. Wykaż że |MN|=|AD|
Zaczęłam tak jak narysowałam kolorkiem. Ale co teraz?
1 mar 19:07
1 mar 19:44
1 mar 19:46
1 mar 19:47
1 mar 19:50
szarik: Eta dzięki ogarnięte
2 mar 08:49
Eta:
2 mar 12:20