Macierze hermitowskie
lukaszek5599: Poprosiłbym o ewentualną wskazówkę

Niech A∊Mn(C), oraz tr(A* A) = tr(A
2), wykazać, że A jest hermitowska
(podpowiedź, trzeba wykorzystać zależność, że jeśli tr(A* A) = 0 to A = 0.
1 mar 16:18
jc: Im tr(A*A) = 0
Dlatego tr((A*)2)=tr(A2)*=tr(A2)
tr( (A−A*)(A−A*)=tr(A2)+tr((A*)2)−2tr(A*A)=0
Wniosek A=A*.
1 mar 19:43
Adamm:
jc skorzystał z faktu że tr(A*B) wyznacza iloczyn skalarny
obliczenia są właściwie takie same, jak w przypadku np. liczb zespolonych
no, prawie, jc się pomylił
tr((A−A*)*(A−A*)) = 0 ⇒ A = A*
3 mar 01:17
jc:
(A−A*)*=A*−A**=A*−A=−(A−A*), dlatego pominąłem sprzężenie.
Minus nie ma znaczenia bo −0=0.
3 mar 06:34
Adamm:
no tak, faktycznie
jednak trochę to nieintuicyjne liczyć −||A−A*|| zamiast ||A−A*||
3 mar 22:16