statystyka
js: gestosc zmiennej losowej X dana jest wzorem
f(x) = { (2/9)*x dla x∊(0,3) }
{ 0 dla pozostalych }
musze to teraz zamienic na dystrybuante, jak to zrobic
1 mar 16:05
ICSP: | | ⎧ | 0 dla x ≤ 0 | |
| F(x) = ∫−∞x f(x) dx = | ⎨ | x2/9 dla x ∊(0;3) |
|
| | ⎩ | 1 dla x ≥ 3 | |
1 mar 16:12
Mila:

Przedziały: { (−
∞,0>, (0,3>, (3,
∞)}
1) F(x)=
−∞∫
00dt=0 dla x<0
====================
| | 2 | |
2) F(x)=−∞∫00dt+0∫x( |
| t)dt+3∫∞0dt= |
| | 9 | |
==================
| | 2 | | 1 | | 1 | |
3) F(x)=−∞∫∞( |
| t dt)=[ |
| t2]03= |
| *9=1 dla t>3 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
F(x)=1 dla x>3
===============
1 mar 16:39
js: czemu w ostatnim kroku liczymy calke oznaczona od 0 do 3 po tym co wyszlo w 2 punkcie?
2 mar 16:26
Mila:
Dystrybuanta przedstawia kumulowane szanse .
Wyznaczamy z funkcji gęstości w każdym następnym przedziale uwzględniając
poprzednie przedziały.
3) x>3
Zatem :
| | 2 | | 1 | |
F(x)=−∞∫0dt+0∫3 |
| t dt+3∫∞0dt=0+[ |
| t2]03 +0=1 |
| | 9 | | 9 | |
2 mar 16:56
Mila:
Poprawiam początek zapisu:
F(x)=−∞∫0 0dt+..
2 mar 17:00
js: a jak mam dystrybuante
F(x) = { 0 dla x <= 0 }
{ (x/67)4 dla x ∊ (0, 67> }
{ 1 dla x > 67 }
i chce obliczyc gestosc, to po prostu licze pochodna z kazdego przedzialu?
(0)' = 0
((x/67)4)' = (4x/67)3
(1)' = 0
czyli gestosc
f(x) = { (4x/67)3 dla x ∊ (0,67> }
{ 0 dla x nie nalezacego do (0, 67> }
tak?
3 mar 17:39
Mila:
Tak liczysz pochodną w przedziałach.
dystrybuanta :
1) F(x)=(x/67)
4 dla x ∊ (0, 67>
2) Funkcja gęstości:
| | 1 | | 4x3 | |
f(x)=( |
| *x4)'= |
| |
| | 674 | | 674 | |
| | 4x3 | |
f(x)= |
| dla x∊(0,67> |
| | 674 | |
f(x) = 0 dla x≤0
f(x)=0 dla x>67
Teraz sprawdzasz czy
−∞∫
∞f(t) dt=1
3 mar 18:28
js: a jak calka nie wyjdzie 1 to co?
3 mar 18:45
Mila:
To sprawdzasz, czy dobrze obliczyłeś pochodną.
Może też być błędny wzór dystrybuanty.
3 mar 19:11