pomocyy
dzonypieczony: Istnieją dodatnie liczby rzeczywiste a i b , dla których prawdziwa jest równość:
a) a2+b2 = (a+b)2
b) a2−b2 = (a−b)2
c) a2−b2 = a2+b2
d) (a+b)2 = (a−b)2
wiem ze odpowiedz to b ale nie rozumiem dlaczego mógłby ktoś wyjaśnić ?
1 mar 15:49
ICSP: Ponieważ w b) istnieją liczby dodatnia która spełniają równość:
np a = b = 1
1 mar 15:52
Tomasz: wymnóż sobie opcje i zobaczysz, że dodatnie nie spełniają innych opcji
1 mar 16:20
Saizou :
a)
a2+b2 = a2+2ab+b2
2ab=0 → a=0 lub b=0
b)
a2−b2= a2−2ab+b2
2b2−2ab = 0
2b(b−a) = 0
b=0 lub a=b (bierzemy dowolne a=b dodatnie, bo tak chcę w zadaniu)
c)
a2−b2 = a2+b2
2b2=0 → b=0 i a−dowolne
d)
(a+b)2=(a−b)2
a2+2ab+b2 = a2−2ab+b2
4ab=0 → a=0 lub b=0
1 mar 16:51