Rozwiąż równanie
Mava: Rozwiąż równanie
4cos2 sin − 3cos2 = sin(1−sin)
Chyba mam dziś zły dzień i nie umiem tego przekształcić..
1 mar 14:25
Goblin: Zacznijmy od tego ze brakuje zmiennej
Prosze poprawic rownanie
1 mar 14:36
Mava: 4cos
2xsinx−3cos
2x=sinx(1−sinx)
Gotowe
1 mar 14:40
ICSP: cos2x = 1 − sin2x
Potem podstawienie t = sinx, |t| ≤1
1 mar 14:43
Goblin: sin2x= 1−cos2x
−sin2x=cos2x−1
4cos2xsinx−3cos2x−sinx−cos2x+1=0
4cos2xsinx−4cos2x−sinx+1=0
4cos2x(sinx−1)−1(sinx−1)=0
(4cosx−1)(sinx−1)=0
1 mar 14:48