Wykaż, że
Ja: Wykaż, że dla dowolnego kąta alfa jest prawdziwa tożsamość
| | 2−sin2 2α | |
sin4 α+cos4 α= |
| |
| | 2 | |
Jakieś wskazówki

?
1 mar 13:41
ICSP: a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
1 mar 13:43
Ja: L=(sin2+cos2)2−2sin2 cos2= 12−sin2 2α
Co teraz?
1 mar 13:53
ICSP: 2sin2xcos2x ≠ sin2(2x)
Rozpisz sin2x z znanego wzoru a następnie podnieś go do kwadratu.
1 mar 13:58
Ja: Aa wiedziałem, że coś mi tu nie gra
| | 2−4sin2 cos2 | | 2−sin2 2α | |
1−2sin2 cos2= |
| = |
| =P |
| | 2 | | 2 | |
Bardzo dziękuję za pomoc!
1 mar 14:06