Potrzebne
Kacper: Wyznacz wartości parametrów mi nwielomianu W(x) = x3–mx2–5x+ n, wiedząc, że reszta zdzielenia
wielomianu W(x) przez trójmian (x+ 1)2jest równa 2x+ 10. Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x).
1 mar 12:53
kerajs:
x3–mx2–5x+ n=(x+p)(x+ 1)2+ 2x+ 10
1 mar 14:04
Goblin: (x+p)(x+1)2=(x+p)(x2+2x+1)=
=x3+2x2+x+px2+2px+p=x3+2x2+px2+x+2px+p
x3+2x2+px2+x+2px+p+2x+10= x3+(p+2)x2+(2p+3)x+p+10
Porownuje wspolczynniki
p+2=−m
2p+3=−5
p+10=n
2p+3=−5
p=−4
−4+2=−m
−2=−m
−4+10=n
6=n
x3−2x2−5x+6=0
czy rownanie dobrze wyznaczylem ? dziękuje .
1 mar 15:46
Mila:
1) Podzielimy:
(x3–mx2–5x+ n) : (x2+2x+1)=x+(−m−2)
−(x3+2x2+x)
============
−mx2−5x+n−2x2−x=x2*(−m−2)−6x+n
−(x2*(−m−2)+2*(−m−2)x−m−2)
=====================
(2m−2)x+m+2+n − reszta
2) (2m−2)x+m+2+n =2x+10
2m−2=2 ⇔m=2
i
m+2+n=10
2+2+n=10
n=6 i m=2
W(x)=x3–2x2–5x+ 6
W(1)=1−2−5+6=0
W(2)=8−2*4−10+6≠0
W(−2)=−8−8+10+6=0
W(−3)=−27−18+15+6≠0
W(3)=27−18−15+6=0
odp.
x∊{−2,1,3}
1 mar 22:21
Goblin: Wiec dobrze . dziekuje za pokazanie innego sposobu .
1 mar 22:25