matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
Ania:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej, mając dane: Delta=36,W = (−1,−3)
1 mar 09:05
Filip:
−Δ
−9
−3 =
=
=> a = 3
4a
a
−b
−1 =
=> b = 6
6
36 = 36 − 12c c = 0
1 mar 09:08