Ciągi
Jakki2021: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x − x3 + x5 − ... = m + m2 + m3... ma
rozwiązania
jeżeli po obu stronach równania są szeregami geom. zbieżnymi
28 lut 21:08
hejka: po lewej: q=−x2 i |q|<1
po prawej: q=m i |q|<1
obliczasz sumę i przyrównujesz
28 lut 21:20
Jakki2021: tak zrobiłem i doszedłem do mx2 − x(m−1) − 1 = 0
m∊R i to nie jest koniec coś pomijam
28 lut 21:23
28 lut 21:23
Jakki2021: Nwm jak to zrobić x∊(−1;1) m∊(−1;1)
28 lut 21:24
Filip: to teraz chyba Δ >= 0
28 lut 21:32
Jakki2021: m∊R
28 lut 21:34
Filip:
mx2 + (m + 1)x + m = 0
takie jest równanie
28 lut 21:39
Filip: (m − 1)*
28 lut 21:39