matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
XYZ:
1
1
1
Rozwiąż równanie x+ 1+
+
+
+...= x+4
x
x
2
x
3
28 lut 19:36
Jerzy:
Pozbądź sie x z obu stron.Z lewej dostaniesz sumę szeregu geometrycznego,gdzie a
1
= 1 i q = 1/x
28 lut 19:47
ICSP:
1
1
1 +
+
+ ... = 4
x
x
2
|x| > 1
1
= 4
1
1 −
x
1
1
1 −
=
x
4
1
3
=
x
4
4
x =
3
28 lut 19:50
XYZ:
Dziękuje za pomoc
28 lut 20:19