Granica prawostronna
morsek1: Jeśli liczę granicę prawostronną
| | 0+ | |
to mogę od razu zrobić |
| = +∞ ? |
| | 0+ | |
28 lut 17:50
28 lut 17:51
morsek1: | | 0 | |
Zatem z plusem czy nie to |
| to nadal symbol nieoznaczony? |
| | 0 | |
28 lut 17:54
ICSP: Dlaczego miałby nim nie być?
Symbole nieoznaczone nie zwracają większej uwagi na to z której strony dążysz np. do 0.
28 lut 17:56
morsek1: Ok.
| | x−3 | |
Czyli f(x) |
| w punkcie 3 nie ma asymptoty pionowej, bo lim x→3 f(x) = 0 |
| | √x2 −9 | |
| | √x2 −9 | |
(przekształciłam funkcję na |
| ) |
| | x+3 | |
| | 0 | |
A jak sprawdzić czy jest asymptota w −3? To przekształcenie dalej daje mi |
| |
| | 0 | |
28 lut 18:07
ICSP: co ma znaczyć:
"przekształciłam funkcję na ..."
Te dwie funkcje mają różne dziedziny i różne miejsca zerowe nie można ich "na siebie
przekształcić"
| | x−3 | |
limx→3+ |
| = 0, więc nie ma asymptoty pionowej w x = 3 |
| | √x2−9 | |
28 lut 18:20
morsek1: | | −6 | |
Chwila, ale jak −3 podstawię do pierwotnej postaci funkcji to mam |
| czyli wtedy zbiega |
| | 0− | |
to do
∞ (?)
28 lut 18:22
morsek1: Licząc granicę f(x) przekształciłam ten ułamek tak jak robiliśmy to wcześniej.
28 lut 18:23
ICSP: Pierwiastek nie przyjmuje wartości ujemnych.
28 lut 18:24
morsek1: Ja to dziś gafę za gafą strzelam ...
A jeszcze w tej funkcji nie widzę jednej asymptoty poziomej.
lim x→
∞ f(x) wyszło mi 1, czyli asymptota y=1
a dla lim x→ −
∞ też mi wychodzi 1
| | | |
lim x→ −∞ f(x) = lim x→ −∞ |
| |
| | | |
a ma wyjść −1.
28 lut 18:30
ICSP: √x2 − 9 = √x2(1 − 9/x2) = |x|√1 − 9/x2
28 lut 18:31
morsek1: Aha. Dzięki bardzo
28 lut 18:37