Trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długość c
Maria:
Trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długość c, może mieć pole równe :
A 14c2 B 13c2 C 12c2 D c2
28 lut 17:08
Eta:
A)
28 lut 17:32
aaa: c
28 lut 17:33
aaa: tak a
28 lut 17:34
ICSP: a,b − przyprostokątne
(a−b)
2 ≥ 0
a
2 + b
2 ≥ 2ab
| 1 | | 1 | |
| (a2 + b2) ≥ |
| ab = P |
| 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P ≤ |
| (a2 + b2) = |
| c2 |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | |
widać też kiedy zajdzie równość : dla a = b = |
| c |
| | 2 | |
28 lut 17:36
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(Δ)= |
| P□ = |
| * |
| *c*c = |
| c2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
28 lut 17:38
Maria: Eta, a skąd wiadomo, że te dwie przyprostokątne są tej samej długości?
28 lut 19:37
Eta:
Masz test wyboru jednej poprawnej odpowiedzi
to
Największe pole ma trójkąt prostokątny równoramienny
ICSP podał wyżej dowód
28 lut 19:45
Goblin: Ja pomyslalem tak
Majac dana tylko przeciwprostokatna c moge obliczyc pole takiego trojkata gdy
a) trojkat bedzie trojkatem prostokatnym rownoramiennym
b) jest to trojkat 30
o 60
o 90
o
| | c | | c√3 | |
Wtedy jeden bok ma dlugosc |
| a drugi |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | c | | c√3 | | c2√3 | |
Pole takiego trojkata P= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
Nie masz takiej odpowiedzi
28 lut 20:02
Maria: Dobrze, dziękuję
28 lut 20:02