Dziedzina funkcji logarytmicznej
Logarytmy:(: Określ dziedzinę funkcji
a) f(x) = log2 x
b) f(x) = logx (3−x)
c) f(x) = log10 (x2 +4x +3)
d) f(x) = log10 (x2 + 3x + 4)
Najbardziej zależałoby mi na pokazaniu sposobu obliczania dziedziny powyższych funkcji
28 lut 14:48
Jerzy:
W każdym przypadku liczna logarytmowana musi być dodatnia,a oprócz tego w przypadku b) x > 0 i
x ≠ 1.
28 lut 15:02
Logarytmy:(: Dziękować
28 lut 16:30
Logarytmy:(: Tylko nie wiem jak zrobić d, bo Δ<0,a w odpowiedziach wychodzi zbiór liczb rzeczywistych
28 lut 16:32
Logarytmy:(: Nieważne, jestem idiotą xD
28 lut 16:35
Jerzy:
I tak ma być, bo ten trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie.
28 lut 16:35
Logarytmy:(: Racja, dziękuję za pomoc
28 lut 16:43