w zapisie liczby
makarena: W zapisie liczby składającej się z sześciu cyfr nie występuje cyfra 0 . Zapis ten zawiera
dokładnie dwie cyfry 9 i dokładnie jedną cyfrę 5 , a suma wszystkich cyfr w tej liczbie wynosi
30 .
Ile jest takich liczb? prosze o pomoc i zycze miłego dnia
28 lut 14:33
Jerzy:
Zacznij od wypisania możliwych cyfr, które przy takim załeżeniu dają sumę 30.
28 lut 14:36
Jerzy:
| | | |
Dla:(9,9,5,1,2,4) mamy: | *4*3*2*4! |
| | |
| | | | | |
Dla:((9,9,5,1,3,3) mamy: | * | *2! |
| | | |
28 lut 15:22
Eta:
9+9+5=23 zostają trzy cyfry różne od 0 i od 9 i od 5,które w sumie dają 7
1/(9,9,5,
1,2,4)
2/(9,9,5
1,3,3)
3/(9,9,5,
2,2,3)
z permutacji z powtórzeniami mamy:
| | 6! | |
1/ |
| = 360 takich liczb |
| | 2! | |
Razem mamy
720 takich liczb
28 lut 16:16
Jerzy:
Zgubiłem opcję (9,9,5,2,2,3)
28 lut 16:18
Eta:
Hej
Jerzy 
w 1/ cosik za dużo ?
28 lut 16:21
Iryt:
1)
x
1+x
2+x
3=7 , x
i≥1
===============
2)
Ilość liczb 6−cyfrowych spełniających podane warunki:
28 lut 16:45
Jerzy:
Witaj
Eta 
, z tą 4! na końcu przedobrzyłem
28 lut 16:49