linia prosta
Goblin:

Na linii prostej dane sa trzy kolejne punkty A B C
ktory odcinek da sie przedstawic w postaci sumy dwoch innych a ktore w postaci roznicy ?
W postaci sumy AC=AB+BC
W postaci roznicy AB=AC−BC
BC=AC−AB
Na linii prostej dane sa cztery kolejne punkty A B C D
Ktore odcinki daja sie przedstawic w postaci sumy dwoch innych , a ktore w postaci roznicy ?
AC=AB+BC
BD=BC+CD
W postaci roznicy
AB=AC−BC
BC=AC−AB
BC=BD−CD
CD=BD−BC
AC=AD−CD
BD=AD−AB
28 lut 10:22
kerajs: ''W postaci roznicy AB=AC−BC''
Jak dla mnie, to nie jest prawda, gdyż odcinek BC zabrał punkt B z odcinka AB.
Może wpierw podaj swoją definicję odcinka.
28 lut 10:31
Goblin: Juz podaje
Okreslenie : Odcinkiem nazywa sie czesc linii prostej zawarta miedzy jej dwoma roznymi punktami
wzieta lacznie z tymi punktami
28 lut 10:37
Goblin: Jeszcze w postaci sumy
AD=AB+BD
AD=AC+CD
28 lut 10:48
kerajs: Przy tej definicji wszystkie nie da się przedstawić odcinka jako różnicę odcinków.
Sumy są poporawne.
28 lut 11:03
Goblin: Wiesz staram sie nie zagladac do odpowiedzi
jest taki zapis w odpowiedzi AB=AC−BC .
Dzieki za odzew
28 lut 11:12