matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
residua
Anka:
z
2
*e
z
cosz
Oblicz residua z następujących funkcji:
dla z=3 i
przy z=0.
(z−3)
2
z
2
+2z
28 lut 08:18
piotr:
z
2
e
z
1
d
Res
z=3
=
lim
z→3
(z
2
e
z
) = 15e
3
(z−3)
2
(2−1)!
dz
cosz
1
cosz
Res
z=0
=
lim
z→0
(
) = 1/2
z
2
+2z
(1−1)!
z+2
3 mar 13:09