| x | x2 | x3 | ||||
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= | + | + | +..., a następnie narysuj jej wykres. | |||
| 2 | 4 | 8 |
| x | ||
Założenie | | |<1 pozwala wyznaczyć dziedzinę tej funkcji i zapisać prościej jej wzór (z | |
| 2 |
| x | ||
Wyszedł mi xe(−2,2) i f(x)= | ||
| 2−x |
| 2 | ||
... = − | − 1 | |
| x − 2 |
| 2 | ||
Rysujesz wykres funkcji − | następnie przesuwasz o vector [2, −1], i zaznaczasz część w | |
| x |
| x | −( x−2) | 2 | −2 | |||||
= | + | = | +1 | |||||
| 2−x | −(x−2) | −(x−2) | x−2 |