Granica z podstawowych wyrażeń nieoznaczonych
morsek1: Oblicz granicę korzystając z podstawowych wyrażeń nieoznaczonych
Nie bardzo wiem, jakie przekształcenie zrobić, żeby pasowało do któregokolwiek wzoru.
27 lut 17:33
Jerzy:
Jak nieoznaczonych,to reguła de l’Hospitala.
27 lut 17:36
morsek1: De L'Hospital jest dopiero za 3 listy
27 lut 17:40
morsek1: Trzeba zrobić takie przekształcenie, żeby pasowało do jednego z poniższych wzorów:
27 lut 17:43
morsek1: Przynajmniej o tych wzorach wiem
27 lut 17:44
ICSP:
| xπ − xe | | xe(xπ−e − 1) | |
| = |
| = |
| x−1 | | x−1 | |
| | e(π−e)ln(x) − 1 | |
= xe * |
| = |
| | x−1 | |
| | e(π−e)ln(x) − 1 | | (π−e)ln(x) | |
= xe * |
| * |
| = |
| | (π−e)ln(x) | | x−1 | |
| | e(π−e)ln(x) − 1 | |
= xe * |
| * (π−e) * ln(1 + x − 1)1/(x−1) → π − e |
| | (π−e)ln(x) | |
27 lut 19:00
morsek1: Na to z logarytmem bym nie wpadła. Dzięki wielkie
27 lut 19:26