logarytm
Lena: Oblicz
logab 3√a√b , jezeli wiadomo, ze logab a=4.
27 lut 15:22
Jerzy:
Do zapisu ułamka używaj duże U
27 lut 15:27
6latek: Ciężko tu sie czasami pisze
27 lut 15:37
Lena: dziekuje, bede pamietac. A ktos moze pomoc mi w tym zadaniu?
27 lut 15:40
6latek: probowalbym moze tak
| | 1 | | 1 | |
=logab3√a−logab√b= logaba1/3−logab b1/2= |
| logaba− |
| logabb |
| | 3 | | 2 | |
27 lut 15:46
m: logaba = 4 więc (ab)4 = a
a4b4 = a
a3b4 = 1
zatem b = a−3/4
tak jak pisałem 6latek + logabb = loga1/4a−3/4 = −3
27 lut 16:06