całka
maja123: | | x | | x | |
Mam do policzenia ∫sin( |
| )cos( |
| ) dx |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
za t podstawiłam cos( |
| ) (t = cos( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
czyli otrzymałam −2dt = sin( |
| )dx |
| | 2 | |
| | x | |
po podstawieniu do całki wynik wyszedł mi −(cos |
| )2 + C |
| | 2 | |
Czy jest do dobry wynik?
27 lut 12:14
ICSP: [−cos(x/2) + C]' = −2cos(x/2) * −sin(x/2) * (1/2) = cos(x/2)sin(x/2)
Wychodzi na to, że dobry.
27 lut 12:16
Jerzy:
Teraz policz pochodną wyniku i się przekonasz.
27 lut 12:16
Maciess: Przypomnij sobie wzór na sinus podwojonego kąta i będzie prościej
27 lut 12:18
Filip:
Maciess dobrze mówi
| | x | | x | | 1 | | x | | x | | 1 | |
∫sin |
| cos |
| dx = |
| ∫2sin |
| cos |
| dx = |
| ∫sinxdx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 lut 12:45