Udowodnij, że jeżeli a > b > 0
Bart: Udowodnij, że jeżeli a > b > 0, to prawdziwa jest nierówność a3 − b3 < 3a2(a − b).
Zrobiłem całość następująco:
(a−b)(a2+ab+b2)−3a2(a−b)≤0
(a−b)(a2+ab+b2−3a2)≤0 (podzieliłem przez (a−b) bo całość jest ≥0
a2+2ab+b2+3a2+ab≤0
(a+b)2−3a2+ab≤0
(a+b)2−3a(a−b)≤0
Czy dowód jest dobrze udowodniony ?
27 lut 12:14
jc: Dowód dowodu?
0<b<a
a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2) < 3(a−b)a2
może co najwyżej dodać, że
0< b−a, 0 < a2+ab+b2 < 3a2
27 lut 12:31
jc: Oj, 0<a−b, a nie 0 < b−a.
27 lut 12:32
?: Niech a = 5, b = 4. Wtedy 92 − 3*5*1 = 81 − 15 > 0. Sprzeczność z tym, co napisałeś.
Ponadto w trzeciej linijce jest błąd, bo: a2+ab+b2−3a2 ≠a2+2ab+b2+3a2+ab.
27 lut 12:32
ICSP: Sama forma dowodu nie jest najlepsza.
Pojawia się pewna nierówność (nie wiemy skąd)
Potem wykonywane są jakieś przekształcenia.
Plus należy się za komentarz odnośnie podzielenia przez a − b
Na końcu otrzymywana jest inna nierówność i kompletnie nie widać dlaczego oraz jaki ma ona
związek z zadaniem.
Więcej opisywania tego co robisz, w końcu osoba która będzie to sprawdzała nie będzie się
domyślała co skąd i dlaczego się wzięło.
27 lut 12:43
Bart: Dzięki za radę na przyszłość, ma ktoś inny lepszy pomysł jak to udowodnić ?
27 lut 12:46
ICSP: patrz 12:31
Masz kompletny jednolinijkowy dowód.
W dodatku logicznie poprawny.
27 lut 12:47
Bart: Faktycznie, teraz zauważyłem że jest on totalnie źle, ucieszyłem się że wyszło a niestety nie
wyszło
27 lut 12:47
Bart: I rozwiązanie z 12:31 całkowicie wystarczy na maturze ?
27 lut 12:49
ICSP: "Masz kompletny jednolinijkowy dowód. "
27 lut 12:50
Bart: W takim razie dzięki za pomoc
27 lut 12:52