Znaleźć parametry a,b,c, dla których funkcja ma pochodna na R.
Maya: Znaleźć parametry a,b,c, dla których funkcja ma pochodna na R.
Czy jest ktoś w stanie nakierować mnie jak znaleźć chociaż parametr c? Wiem, ze ma wyjść zero,
jednak ciagle wychodzi mi b=−c.
| | ⎧ | −1 dla x<0 | |
| F(x)= | ⎨ | a sinx+b cosx+c dla 0≤x≤π |
|
| | ⎩ | 1 dla x>π | |
27 lut 11:51
Maya: Zjadłam cześć, c ma się równać 0.
27 lut 11:52
ICSP: ciągłość w x = 0 daje:
b + c = −1
ciągłość w x = π daje:
−b + c = 1
skąd
b = −1 i c = 0
czyli
| | ⎧ | −1 dla x < 0 | |
| f(x) = | ⎨ | asinx − cosx dla 0 ≤ x ≤ π |
|
| | ⎩ | 1 dla x > π | |
Różniczkowalność w x = 0
| | f(x) − f(0) | |
limx→0− |
| = 0 |
| | x − 0 | |
| | f(x) − f(0) | |
limx→0+ |
| = a |
| | x − 0 | |
czyli a = 0
Trzeba jeszcze sprawdzić różniczkowalność w x = π.
27 lut 12:08
Maya: Bardzo dziękuje, już teraz widzę nawet swój błąd.
27 lut 13:36