zad
Filip:
Witam, prosiłbym o wskazówki do poniższych zadań:
Zad 1
Zbadaj istnienie ekstremów funkcji
f(x1, x2, x3, ..., xn) = x13 + x23 + x33 + ... + xn3 − 3(x1 + x2 + ... + xn)
Zad 2
Punkt A leży na paraboli y = x2, punkt B na prostej x − y = 2. Znajdź długość najkrótszego z
odcinków AB
27 lut 10:33
Jerzy:
2)
A=(x,x2),B=(x,x−2)
Wzór na odległość punktów i szukasz minimum
27 lut 10:56
Filip:
To będzie ten sam 'x'? Mam takie zadanie z tematem o funkcji wielu zmiennych
27 lut 11:11
piotr:

będze to odległość danej prostej od punktu styczności z parbolą równoległej do danej prostej
27 lut 11:12
Qulka:

odległość punktu od prostej
| | |x−x2−2| | |
d= |
| = ..i szukasz min.. |
| | √1+1 | |
27 lut 11:13
Filip:
aa, okej, czyli szukam min takiej funkcji f(x) = x
2 − x + 2
a macie pomysł na pierwszej?
27 lut 11:33
Maciess: Ja mam taki, żeby zbadać najpierw funkcje
f(x1)=x13−3x1 i analogiczną z R2→R
27 lut 12:08
?: Funkcję z (1) można zapisać jako ∑
i=1n(x
i3 − 3x
i). Pochodne cząstkowe pierwszego rzędu
| | df | |
tej funkcji są postaci |
| = 3xi2 − 3 = 3(xi − 1)(xi + 1) |
| | dxi | |
Teraz na warsztat bierzemy układ równań:
.
.
.
Stąd otrzymujemy, że wszystkie rozwiązania układu są postaci (±1, ±1, ..., ±1).
Teraz należałoby wziąć wyznacznik Hessego. Poza główną przekątną mamy same 0, bo pochodne
| | df | |
cząstkowe drugiego rzędu będą zerami, to jest |
| = 0 dla i ≠ j (co łatwo widać, bo |
| | dxixj | |
pochodne są równe 3x
i2 − 3 dla każdego i = 1, ..., n)
Wobec tego na przekątnej mamy iloczyn 6x
1*6x
2*... = 6
nπ
i=1n(x
i)
6
n > 0, więc interesuje nas tylko π
i=1n(x
i)
Iloczyn ten zapiszmy teraz jako π
i=1n(x
i) = (−1)
k1
m (bo x
i ∊ {−1, 1}) tak,
aby k + m = n
Z tej formy widzimy, że wyznacznik macierzy > 0 wtedy, gdy k jest parzyste.
Wobec tego, jeśli niczego nie spaprałem (w teorii bądź praktyce), to funkcja ma ekstrema w tych
punktach, w których mamy parzystą ilość −1 na dowolnych współrzędnych
27 lut 12:09