Proszę o sprawdzenie
ja123456: Proszę o sprawdzenie
Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane : a 4 = 11 i a 10 = 29
a) a 6 = 10 i a 16 = 4
b) a 4 = 19 i a 10 = 61
c) a 6 = 20 i a10 = 4
d) a 5 = 4 i a 21 = 8
e) a3 = 4 i a 5 = 2
r=3 a1=2
a) r= −3/5 a1=13
b) r=7 a1= −2
c)r= −4 a1=40
d)r= 1/4 a1=3
e)r= −1 a1= 6
26 lut 23:25
Eta:
Dobrze
teraz wyznacz jeszcze
a
n = a
1+(n−1)
1) an=3n−1
................
Można też tak, bez wyznaczania a
1
a
n= a
4+(n−4)*r
a
n=11+3n−12
a
n=3n−1
========
26 lut 23:47
Eta:
Tak też możesz sprawdzić
an : 2,5,8,11,14,17,20,23,26,29
26 lut 23:54
Eta:
Poprawiam zapis
an=a1+(n−1)*r
26 lut 23:56
ja123456: serio

? to nie koniec zadania?
26 lut 23:57
Eta:
W treści masz podane "wyznacz ciąg"
zatem masz podać
an=...
27 lut 00:09