Obliczyć granicę, korzystając z granic podstawowych wyr. nieoznaczonych
morsek1: Obliczyć granicę, korzystając z granic podstawowych wyr. nieoznaczonych
ln(x2−3)
lim x→ −2
x+2
ln(x2−3)
ln(x2−3)
x2 −3
=
*
=
x+2
x2 −3
x+2
ln(x2−3)
3
x(x−
)
x
=
*
x2 −3
2
x(1+
)
x
Chyba nie bardzo mogę podstawić (−2) do ostatniego ułamka, bo licznik wychodzi zero.
26 lut 22:31
ICSP:
ln(x2 − 3)
ln[1 + (x2 − 4)]
=
* (x−2)
x+2
x2 − 4
26 lut 22:33
morsek1: Zapomniałam, że jeszcze jest jedynka w logarytmie.
Dzięki jeszcze raz