Nierówność wymierna z wartością bezwzględną
qTarantin0: Rozwiąż nierówność:
Co zrobić z tą wartością bezwzględną?
dziedzina mi wyszła x≠{−1,1}
26 lut 21:30
qTarantin0: A czemu nie |x|<0 i |x|>0 jak sam x jest pod wartością bezwzględną? Po określeniu dziedziny
patrzymy na cały mianownik czy jak, bo jak |x|<1 to dla 0 nie zmienia się znaku
26 lut 21:37
qTarantin0: Czym jest znak lewej strony i dlaczego |x|<1 odpada ze względu na ten znak?
26 lut 21:56
6latek: Dziedzina mi wyszla x≠{−1,1}
Pytanie . Czy taki zapis jest prawidłowy? dziekuje
26 lut 22:15
Mila:
| 3 | |
| ≥2 /*(|x|−1)2 i x≠±1 |
| |x|−1 | |
3(|x|−1)≥2(|x|−1)
2
3|x|−3≥2(x
2−2|x|+1)
3|x|−3≥2x
2−4|x|+2
2x
2−7|x|+5≤0
Rozwiązujemy dla x≥0 i x≠1
Δ=49−40=9
| | 7−3 | | 7+3 | | 5 | |
x= |
| =1 lub x= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
lub (dołączamy przedział symetryczny względem OY)
26 lut 22:15
Eta:

Można też tak ( bez delty)
x∊R\{−1,1}
(5−2|x|)(|x|−1)≥0
Miejsca zerowe
| | 5 | | 5 | |
|x|= |
| ⇒ x=± |
| v |x|=1 ⇒ x=±1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
x∊<− |
| , −1) U (1, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
=================
27 lut 00:07
6latek: Prosze o odpowiedz na moje pytanie z 22 :15
27 lut 14:00
ICSP: nie jest
27 lut 14:08
Jerzy:
Cześć Krzysztof

x ∉ {−1,1} byłby poprawny,bo to jest to samo,co x ∊ R\{−1,1}
27 lut 14:19
6latek: Dzień dobry

Dziękuje za wyjasnienie .
27 lut 15:15
Dante: Jerzy to nie sa te same zapisy, bo pierwszy zapis nie mowi nam w jakim zbiorze liczb sie
znajdujemy, mowi tylko ze argumenty sa rozne od 1 i − 1, natomiast drugi zapis mowi ze
znajdujemy sie w zbiorze liczb rzeczywistych bez 1 i −1 pozdrawiam
28 lut 12:10
Jerzy:
A jakie to ma znaczenie ? Liczby x=1 lub x =−1 ,to też liczby zespolone.
28 lut 14:34
Jerzy:
Masz rację

Źle zinterpretowałem Twój wpis.
28 lut 15:26