Zadanko z prawdopodobieństwa
Zamroczony: Dzień dobry, nie potrafię ugryźć tego zadania, prosiłbym o jakąkolwiek pomoc
.
Do hurtowni złożono reklamację, że jeden łącznik do metki jest przerwany. Zamówiono dwa kartony
łączników do metek − w jednym znajdowało się 1000 łączników producenta B1, zaś w drugim 1200
łączników
producenta B2. Na podstawie badań jakości owych łączników stwierdzono, że wadliwość
producenta B1 jest równa 2% zaś wadliwość łączników producenta B2 wynosi 1%. Czy należy
obciążyć kosztami reklamacji
producenta B1?
Nie jestem pewien czy użyć wzoru na prawdopodobieństwo całkowitego i co tam podstawić , proszę
o podpowiedź.
26 lut 18:04
Qulka:
| | P(B1nW) | | 1000•0,02 | | 20 | |
P(B1|W) = |
| = |
| = |
| =62,5% |
| | P(W) | | 1000•0,02+1200•0,01 | | 32 | |
62,5% że tak 37,5% że nie

a tak naprawdę nie wiadomo jaki był udział kartonów w hurtowni w chwili zamawiania wadliwego
produktu
27 lut 00:26
ite:
A może to zadanie miało służyć pokazaniu, że obliczane prawdopodobieństwo nie może być podstawą
rozstrzygania reklamacji?
Szansa, że producentem wadliwego łącznika mógł być B2, wynosi ponad 1/3, więc stwierdzenie, że
należy obciążyć kosztami reklamacji producenta B1 nie wynika z niczego poza pilną potrzebą
znalezienia jakiegokolwiek winnego.
27 lut 18:10
Zamroczony: Hehe. Dziękuję tak czy inaczej
1 mar 20:00