dwa zadania
patryk91: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu 2 zadań z którymi nie mogę sobie poradzić:
1) Dla jakiej wartości a parabola o równaniu y=(x−2)
2+a przecina parabolę y=−x
2 pod kątem
prostym?
| | 1 | |
2)Wykaż, że dla każdego x≥0 prawdziwa jest nierówność sinx≥x− |
| x2 |
| | 2 | |
Zadanie 1 totalnie nie mam pomysłu nie potrafię sobie wyobrazić tej sytuacji, a w zadaniu 2
| | 1 | |
jedyne co zrobiłem to narysowałem funkcję f(x)=sinx, x≥0 i g(x)=x− |
| x2, x≥0 no i |
| | 2 | |
rzeczywiście jest to prawdziwe, ale nie wiem jak to zrobić algebraicznie.
26 lut 16:31
patryk91: Może niech ktoś podpowie a ja sam spróbuję?
26 lut 16:36
ICSP: a)
styczne w punkcie przecięcia musza być do siebie prostopadłe.
26 lut 16:51
ICSP: 2) Skorzystaj z rozwinięcia funkcji sinx za pomocą szeregu Taylora.
| | 1 | |
Możesz też zdefiniować h(x) = sinx − (x − |
| x2) oraz pokazać, że ta funkcja przyjmuje |
| | 2 | |
tylko wartości dodatnie.
26 lut 17:12
ICSP: wartości nieujemne*
26 lut 17:14