Fizyka
Micku: Rozwiąż zadania:
Zad. 1
Na rysunku przedstawiony jest wykres zależności prędkości od czasu0 dla samocho0du ciężarowego
między kolejnymi światłami.
a) Oblicz wartość przyspieszenia ( opóźnienia) samochodu w tych przedziałach czasu, w których
poruszał się ruchem jednostajnie zmiennym.
b) Wyznacz wartość siły wypadkowej w pierwszych 15 s, przyjmując, że masa samochodu wynosi 5t.
c) Przedstaw na wykresie wartości siły wypadkowej dz0iałającej na samochód.
d) Sporządź rysunek samochodu i zaznacz wszystkie siły działające w pierwszych 15s ruchu.
Zad. 2
Znajdź masę ciała poruszającego si po prostej, które pod działaniem siły 30N w czasie 5s
zmienia wartość prędkości z 15m/s na 30m/s.
Zad. 3
Oblicz, z jakim przyspieszeniem będzie poruszać się ciało o masie 4kg, jeżeli działać na niego
będzie siła 20N.
Zad. 4
Wyznacz jaką masę ma wózek, jeżeli działająca na niego niezrównoważona siła nadaje mu
przyspieszenie 2,5m/s2.
Zad. 5
Wystrzelony pocisk o masie 10g, którego wartość prędkości wynosi 300m/s, wbija się w drewnianą
belkę na głębokość 15cm. Przyjmując, że ruch pocisku w belce jest jednostajnie opóźniony,
oblicz:
a) wartość opóźnienia,
b) wartość siły działającej na pocisk,
c) czas jego hamowania.
Zad. 5
Na rysunku przedstawiony jest wykres zależności prędkości od czasu0 dla samocho0du ciężarowego
między kolejnymi światłami.
a) Oblicz wartość przyspieszenia ( opóźnienia) samochodu w tych przedziałach czasu, w których
poruszał się ruchem jednostajnie zmiennym.
b) Wyznacz wartość siły wypadkowej w pierwszych 15 s, przyjmując, że masa samochodu wynosi 5t.
c) Przedstaw na wykresie wartości siły wypadkowej dz0iałającej na samochód.
d) Sporządź rysunek samochodu i zaznacz wszystkie siły działające w pierwszych 15s ruchu.
Proszę o pomoc, dziękuję z góry.
26 lut 10:32
Qulka:
1. gdzie rysunek?
2. m=F/a = F•t/Δv = 30•5/15=10kg
3. a=F/m=20/4=5m/s2
4. m=F/a
5. za 1h
5. gdzie rysunek?
26 lut 12:48
Micku: Trzeba go sobie wyobrazić
26 lut 16:58
Micku: Qulka, czy możesz mi napisać te zadania wraz z rozwiązeniami, ponieważ nie bardzo rozumię jak
to jest zrobione.
26 lut 17:00
ite:

Rysunek samochodu ciężarowego z zad.5 b/ zrobiony.
Qulka może odpocząć po tygodniu pracy, a
Micku zalicza fizykę.
26 lut 17:45
Eta:
Ładnie, a nawet pięknie

A gdzie kierowca ?
26 lut 19:23
6latek: Kierowcy nie widac dlatego ze to jest fura full wypas z przyciemnianymi szybami
26 lut 19:43
Micku: Qulka , bardzo dziękuję.
26 lut 20:02
Qulka: jeszcze w pracy.. jak będę miała chwilkę to rozpiszę
26 lut 20:27
Qulka:

zadanie 1... jeśli wykres wygląda np tak jak wyżej to
| | Δv | | 15−0 | |
a) ap= |
| = |
| =1m/s2 wzór z definicji przyspieszenia |
| | t | | 15 | |
| | Δv | | 0−15 | |
ao= |
| = |
| =−1m/s2 wzór z definicji przyspieszenia |
| | t | | 15 | |
b) F=m•a =5ton•1m/s
2=5000kg•1m/s
2 = 5000N=5kN wzór z drugiej zasady dynamiki
c) rysunek niżej
d) rysunek niżej
26 lut 23:59
Qulka:

c) wykres siły wypadkowej
27 lut 00:01
Qulka:

5.d niebieska − siła ciągu silnika ( o 5kN większa niż zielona)
zielona − siły oporu ruchu
czerwona − siła grawitacji
fioletowa − siła reakcji podłoża
27 lut 00:04
Qulka: | | Δv | |
2. F=m•a z drugiej zasady dynamiki oraz a= |
| wzór z definicji przyspieszenia |
| | t | |
więc
3. F=m•a z drugiej zasady dynamiki
| | F | | 20N | |
więc a= |
| = |
| =5m/s2 |
| | a | | 4kg | |
4. F=m•a z drugiej zasady dynamiki
| | F | | F | |
więc m= |
| = |
| = 0,4F i jak podadzą wartość siły to będzie można podstawić |
| | a | | 2,5 | |
5. głębokość wbicia się w deskę to droga w ruchu jednostajnie opóźnionym
s=v
0t−at
2/2 i do zatrzymania więc
s=v
0•t/2 stąd obliczymy czas
t=2s/v = 0,3/300=0,001s
zatem
| | Δv | | 300 | |
a) opóźnienie a= |
| = |
| =300000m/s2 wzór z definicji |
| | t | | 0,001 | |
b) F=m•a=0,01•300000=3000=3kN z drugiej zasady dynamiki
c) jak wyżej t=0,001s
27 lut 00:18
Micku: Dzięki
28 lut 19:15