statystyka
e3: Dystrybuanta zmiennej losowej X dana jest wzorem
F(x)= { 0 dla x <= 0 }
{1−exp(−1.4x) dla x >0 }
Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej losowej X
25 lut 19:22
Saizou :
Całkuję tę dystrybuantę
25 lut 19:47
e3: calkuje tylko 1−exp(−1.4x)? nie rozumiem tego xD
a co dalej?
25 lut 20:48
Mila:
Wartość oczekiwana gdy dana jest dystrybuanta
1)
f(x)=F'(x)
f(x)=0 dla x≤0
f(x)=(1−e
−1.4x)' =1.4e
−1.4x dla x>0
2)
Wartość oczekiwana zmiennej losowej o rozkładzie wykładniczym
f(x)=λe
−λx
25 lut 21:08
e3: a jezeli chcialbym to obliczyc przy pomocy calki?
28 lut 18:17
Mila:
Nie ma potrzeby, ale możesz:
E(X)=−∞∫∞(x*f(x) ) dx=...
Licz, spojrzę po 20.
28 lut 19:22
Adamm: no ale przecież jakby chciał wyprowadzić to inaczej raczej się nie da
28 lut 20:02
Mila:
1)
E(X)=
−∞∫
∞(x*λe
−x dx=
−∞∫
00dx +λ
0∫
∞(x*λe
−λxdx=..
2) całka nieoznaczona:
| | 1 | |
[x=u, dx=du, dv=e−λxdx, v=− |
| e−λx ] |
| | λ | |
| | 1 | | 1 | |
λ*0∫∞(x*λe−λx)dx=λ*(x*(− |
| )e−λx+ |
| ∫e−λxdx)= |
| | λ | | λ | |
=−x*e
−λx+∫e
−λxdx=
==============================
| | | | | | 1 | |
E(X)=limx→∞[ |
| ] − |
| =0+ |
| |
| | eλx | | eλ*0 | | λ | |
=====================
28 lut 20:58
e3: wklepalem w wolframalpha
integral x*1.4*e(−1.4*x) from 0 to infinity
i wychodzi 0.714286
28 lut 21:00
Mila:
Myślałam , że chcesz liczyć po kolei za pomocą całki.
28 lut 21:04
e3: bedzie dla potomnych
28 lut 21:07