Geometria
Pikacz: Oblicz długość przekątnych rombu jeśli bok rombu a=17cm a wysokość rombu ma długość 5 cm
25 lut 14:17
piotr: czy takie są dane?, bo "brzydkie" wyniki wychodzą.
25 lut 14:55
Iryt:

1) P
ABCD=17*5=85
P
▱=a
2*sinα
| | 85 | | 5 | |
172*sinα=85, sinα= |
| = |
| |
| | 289 | | 17 | |
2)
| | 25 | | 264 | | √264 | |
cos2α=1− |
| = |
| , cosα= |
| |
| | 289 | | 289 | | 17 | |
| | √264 | |
|BD|2=172+172−2*17*17* |
| |
| | 17 | |
|BD|
2=578−34
√264
|BD|=
√578−34√264
|AC=
√578+34√264
================
3)
| | p*q | |
Spr. czy pole otrzymamy równe 85 wg wzoru |
| |
| | 2 | |
| | √578−34√264*√578+34√264 | |
P= |
| = |
| | 2 | |
| | √5782−342*264 | | 170 | |
= |
| = |
| = 85 |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 17:04