Ostrosłup
Sotos: 1.Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędź boczna o długości 12
tworzy z podstawą kąt 60.
V=144√3 Pc=72(1+√7). Nie wiem czy poprawnie obliczyłem.
25 lut 10:25
Filip:
a = 6
√2
H = 6
√3
| | 1 | |
V = |
| * 36 * 6√3 = 72√3 |
| | 3 | |
P
c = a
2 + 2aH = 72 + 72
√6 = 72(1 +
√6)
25 lut 10:38
Sotos: @Filip Pp to a2 czyli (6√2)2 =36*2=72.
25 lut 10:45
chichi:
Przecież tyle mu wyszło XDDD
25 lut 10:49
Filip: aaaa ale w pierwszy napisałem, że a
2 = 36
25 lut 10:58
Sotos: Pokręciłem się. zwracam honor
25 lut 10:59
Sotos: Nieważne jednak wszystko dobrze nie pokręciłem XD
25 lut 11:01
Sotos: @Dlaczego w twoim Pc jest wysokość ostrosłupa zamiast wysokości ściany bocznej?
25 lut 11:26
Mila:

|AC|=12,
1) H=6
√3
a
√2=12 /*
√2, 2a=12
√2
a=6
√2
2) P
c:
W ΔSEB: |BE|=3
√2
h
2=12
2−(3
√2)
2, h
2=126=14*9
h=3
√14
| | 1 | |
Pc=72+4* |
| *6√2*3√14=72+72√7 |
| | 2 | |
P
c=72*(1+
√7)
V=144
√3
=========
25 lut 16:40
Sotos: Dziękuje, wszystko cacy
25 lut 20:56