wyznacz równanie w podanym przedziale
tiruriru: sin6x + cos3x = 2sin3x +1 w przedziale: <0;π>
24 lut 22:27
Filip:
x ∊ <0, π>
3x ∊ <0, 3π>
sin6x + cos3x − 1 − 2sin3x = 0
2sin3xcos3x + cos3x − 1 − 2sin3x = 0
2sin3x(cos3x − 1) + (cos3x − 1) = 0
(cos3x − 1)(2sin3x + 1) = 0
cos3x = 1
| | π | | 3π | | 5π | |
3x ∊ { |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 lut 22:36
6latek: Filip
Wyznaczyles rozwiazania ale jeszcze nie wyznaczyles rownania w tym przedziale zgodnie z
poleceniem
24 lut 22:55
Filip:
to już wykracza poza moje matematyczne umiejętności
| | 1 | | 1 | |
przy okazji |
| / 3 = |
| |
| | 6 | | 18 | |
24 lut 23:42
Maciess: Na moje oko brakuje rozwiązan
25 lut 00:05
25 lut 01:10
Filip:
Maciess ja to teraz widze, że rozwiązałem pierwsze równanie cos3x = 0 a nie cos3x = 1
25 lut 08:59