wykaż że
dzonypieczony: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, gdzie n≥2, liczba n4 + 5 jest liczbą złożoną.
pomocyy
24 lut 19:02
jc: 64+5=1301 jest liczbą pierwszą
24 lut 20:16
dzonypieczony: dobra, a mam pytanie, jakbym na przyklad chcial to rozlozyc jako
n4 + 2√5 +5 −2√5 = (n2 +√5)2 −2√5
i teraz jakbym chcial złożyć to do wzoru a2 − b2 to jaka liczba do kwadratu da mi 2√5 ? xdd
nie wiem albo mam laga mózgu albo coś wydaje sie to latwe a nie moge do tego dojsc
24 lut 20:27
Filip:
jc właśnie pokazał, że dla n4 + 5 dla n = 6 nie jest liczbą zlożoną, może źle przepisałeś?
24 lut 20:29
dzonypieczony: w sensie juz w sumie nie wazne z tym zadaniem zeby go rozwiazac bo w oryginale jest
n4 +4 ale chciałem poprostu wiedzieć co w sytuacji gdy by bylo 5 i jak to włożyc w ten wzor
24 lut 20:51
ABC: jest duża różnica czy tam na końcu jest 4 czy 5, bo 4=2
2
24 lut 20:55
Filip:
n4 + 4 = n4 + 4n2 + 4 − 4n2 = (n2 + 2)2 −4n2 = (n2 + 2 − 2n)(n2 + 2 + 2n)
24 lut 21:05