Geometria analityczna: równoległobok i równania prostych
Motylek: Odcinek AC, gdzie A=(2,3) oraz C=(7,7), jest przekątną równoległoboku ABCD. Przekątna BD tego
równoległoboku zawiera się w prostej o równaniu y=−23x+8 . Wyznacz współrzędne B i D
wiedząc, że pole tego równoległoboku równe jest 11.
24 lut 17:01
Eta:

B( x, −(2/3)x+8)
→ →
| | 11 | |
AC= [5,4] BC=[7−x, (2/3)x−1] P(ΔABC)= |
| |
| | 2 | |
|5*((2/3)x−1) −4(7−x)|=11
.........
|2x−9|=3 ⇒ 2x=12 v 2x=6
x=6 v x=3 to ..... y=4 v y=6
B(6,4) , D(3,6)
=============
co zgadza się na rysunku
24 lut 18:11
Eta:
Coś zniknęło?
24 lut 18:44
Motylek: A ten wzór |5*((2/3)x−1) −4(7−x)|=11 to do czego się odnosi?
25 lut 12:36
Eta:

→ →
d−− wyznacznik wektorów AB i AC
AB=[x
B−x
A, y
B−y
A]
AC=[x
C−x
A, y
C−y
A]
d=(x
B−x
A)*(y
C−y
A) −(y
B−y
A)(x
C−x
A)
25 lut 13:06
Motylek: Dziękuję!
25 lut 13:23
Eta:
Na zdrowie ........
25 lut 13:26