Największe możliwe pole trójkąta wpisanego w trójkąt
Motylek: W okrąg o równaniu (x−3)2 + (y−3)2 =80 wpisany jest trójkąt, którego dwa wierzchołki znajdują
się na prostej x−3y−14=0 Wyznacz największe możliwe pole takiego trójkąta.
Wiem, że S=(3,3), r=4√5 i znalazłam dwa punkty A=(−1,−5) i B=(11,−1), ale nie wiem co dalej z
tym polem.
24 lut 16:53
Filip:
Masz długość odcinka |AB|, pole będzie największe, gdy wysokość poprowadzona z wierzchołka C na
bok AB będzie największa
| | −1 + 11 | | −5 − 1 | |
SAB = ( |
| , |
| ) = (5, −3) |
| | 2 | | 2 | |
Symetralna odcinka AB:
y = −3x + b
−3 = −15 + b
b = 12
y = −3x + 12
Wyznaczasz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta C = (x, −3x + 12)
(x − 3)
2 + (9 − 3x)
2 = 80
x
2 − 6x + 9 + 81 − 54x + 9x
2 = 80
10x
2 − 60x + 10 = 0
x
2 − 6x + 1 = 0
x = 3 − 2
√2 v x = 3 + 2
√2
C = (3 − 2√2, 3 + 6√2) v C = (3 + 2√2, 3 − 6√2)
Teraz liczysz pole dla każdego C i wybierasz największe
24 lut 17:22
Filip:
No ewentualnie, może przy pomocy rysunku/innych technik których nie znam, może da się z miejsca
ocenić, dla którego z podanych C pole będzie największa
24 lut 17:23
Mila:

(x−3)
2 + (y−3)
2 =80, S=(3,3),r=4
√5
x−3y−14=0
x=3y+14
(3y+11)
2 +(y−3)
2=80,
y=−1 lub y=−5
B=(11,−1)
A=(−1,−5)
|AB|=
√122+42=
√160=4
√10
| | |3−3*3−14| | | 20 | | 20√10 | |
d(S,k)= |
| = |
| = |
| =2√10 |
| | √1+9 | | √10 | | 10 | |
H=4
√5+2
√10 lub h=8
√5−4
√5−2
√10=4
√5−2
√10
H>h
dokończ
24 lut 19:10