dziedzina
qTarantin0: Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych.
Powie ktoś jak takie coś się wylicza?
24 lut 16:39
ICSP: m < 0
24 lut 16:40
qTarantin0: Ale jak to obliczyć? Jakiś warunek trzeba dać?
24 lut 16:41
ICSP: Musisz wiedzieć jak się określa się dziedzinę funkcji wymiernej.
Czy naprawdę sądzisz, ze ja coś tutaj liczyłem?
24 lut 16:42
qTarantin0: No dlatego pytam, jak dasz mi samo rozwiązanie to nic mi to nie da
24 lut 16:44
ICSP: Zacznij od określenia dziedziny.
24 lut 16:45
qTarantin0: x2≠m
24 lut 16:49
ICSP: co jest ważne dla każdego x.
Czyli szukasz takich prostych poziomych y = m które nie przecinają się z wykresem funkcji g(x)
= x2.
Taka sytuacja ma miejsce tylko dla m < 0.
Możesz również rozważyć równanie:
x2 − m = 0
i sprawdzić kiedy nie ma rozwiązań.
24 lut 16:52
qTarantin0: Ok, dziękuję
24 lut 16:53