Trudny dowód
Marcin: Wykaż, że (10n −7)2 jest podzielne przez 9.
24 lut 16:33
ICSP: (10n − 7)2 ≡ (1 − 7)2 = 36 ≡ 0 mod 9
24 lut 16:38
ABC:
a po chłopsku , wystarczy pokazać że 10
n−7 podzielne przez 3 , a łatwo widać że taka liczba
składa się z trójki i pewnej liczby dziewiątek przed nią więc to oczywiste
24 lut 17:07
Marcin: ICSP, jak ty z 10n zrobiłeś 1?
24 lut 17:21
ABC: 10≡1
10n≡1n =1 przystawania modulo 9
24 lut 17:28
Marcin: Jestem w 3 klasie liceum i nie mam pojęcia o czym mówisz i skąd takie rozpisanie tego XD
24 lut 17:29
ICSP: Jak wyżej zostało wspominane wystarczy pokazać, że 10n − 7 jest podzielne przez 3 co jest
równoważne temu, że 10n − 1 jest podzielne przez 3.
Z wzoru an − bn wiemy, że 10n − 1 = (10 − 1)*k = 3 * (3k) gdzie k ∊ C zatem
3 | 10n − 1 i dlatego 3 | 10n − 7
24 lut 17:38
Marcin: Dziękuję za wytłumaczenie
24 lut 18:08
Tae: Mam pytanie Marcin, z jakiej książki wziąłeś to zadanie?
24 lut 21:10