Proszę o pomoc w zadaniu
janko: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 5 cm, i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt, którego tangens wynosi 0,6. Oblicz poe powierzchni i objętość ostrosłupa..
24 lut 13:12
Eta:
Ojjjjjjjj ,źle spojrzałam
24 lut 14:01
chichi:
| | 3 | |
Z twojego rysunku tan(α) = |
| |
| | 4 | |
24 lut 14:02
Eta:
24 lut 14:04
ICSP: magia
Znikające rysunki
24 lut 14:08
Eta:

24 lut 14:12
Eta:

Wrócił
24 lut 14:18
Eta:
tgα= 0,6 ⇒ H=0,6a
√2
Licz z tw. Pitagorasa
H
2+(a
√2)
2=25 ⇒ a=..........
i z tw, Pitagorasa h
2=25−a
2 ⇒ h=........
| | 1 | |
Pc= 8a2+4* |
| *2a*h=............. |
| | 2 | |
..............
24 lut 14:32
chichi:
Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tego magicznego wzoru na
Pc?
24 lut 14:38
Eta:
P
c=4a
2 .........
24 lut 14:39
Eta:
Jedna podstawa
24 lut 14:40
Eta:
Dzisiaj mam kiepski dzień

ciśnienie 98/ 68
24 lut 14:41
chichi:
Odpoczywaj więcej @
Eta
24 lut 14:44
Eta:
Właśnie idę na spacer
24 lut 14:45