Wyznacznik macierzy
Edzia: Ile wynosi wyznacznik macierzy A−1 jeżeli wyznacznik macierzy A jest równy 1/2?
3x 5 7
6 0 2
A= 2 1 3
24 lut 11:03
6latek: Po wpisaniu do wolframa
((3,5,7),(6,0,2),(2,1,3)) pokazuje
Wyznacznik A=−34
Inverse (macierz odwrotna
(2,8,−10)
(−6,−7,30)
24 lut 11:26
ICSP: | | 1 | |
det(A−1) = (detA)−1 = ( |
| )−1 |
| | 2 | |
24 lut 11:57
6latek: A widzisz jednak jest na to wzór

sam go sobie zapisze .
24 lut 12:03
studenciak: 2
24 lut 12:15
Saizou :
Warto powiedzieć skąd to się bierze

Z tw. Cauhy'ego (dla wyznaczników) mamy
det(AB) = detA * detB
W szczególność
det(A*A
−1) = det(I) = 1
det(A*A
−1) = det(A)*det(A
−1)
det(A)*det(A
−1) = 1
| | 1 | |
det(A−1) = |
| = (det(A))−1 |
| | det(A) | |
24 lut 15:44
Edzia: Dzięki wielkie
24 lut 16:55