Pierwiastki
6latek: Wyrazenie
3√9√3−11√2przedstawic w postaci A√2+B√3
3√9√3−11√2=A√2+B√3
Metoda wspolczynnikow nieoznaczonych i podnosimy obie strony do potegi trzeciej
9√3−11√2= A32√2+A2B 6√3+AB2 9√2+B33√3
6A2B√3+B33√3=9 / :3
2A2B√3+B3√3=3
stad
2A2B+B3=3
2A3√2+9AB2√2=−11
2A3+9AB2=−11
Uklad rownan
{2A2B+B3=3
{2A3+9AB2=−11
Musi miec rozwiazania wymierne
Jak go rozwiazac ?
24 lut 10:59
Eta:
...= √3−√2
bo (√3−√2)3= 9√3−11√2
24 lut 11:49
ICSP: 2a
2b + b
3 = 3
2a
3 + 9ab
2 = −11
a = tb gdzie t ∊ R
2b
3t
2 + b
3 = 3
2b
3t
3 + 9b
3t = −11
b
3(2t
2 + 1) = 3
b
3(2t
3 + 9t) = −11 // musi być 2t
3 + 9t ≠ 0
t = −1
a = −b
2a
3 + a
3 = 3
a
3 = 1
a = 1 ⇒ b = −1
24 lut 11:53
6latek: Dzień dobry.
Tak mam w ksiazce =√3−√2
Dobierajac bezposrednio wartosci niewiadomych otrzymujemy rozwiazania wymierne A=−1 i B=1
czyli w sumie tak na czuja nalezaloby to zrobic ?
Dziekuje i życze milego dnia .
24 lut 12:00
ICSP: ostatnie trzy linijki powinny być trochę na odwrót.
Poprawisz sobie.
24 lut 12:00
6latek: Dziekuje rownież ICSP
24 lut 12:02