Odczytywanie wykresów
Gertruda: Pociąg wyrusza z przystanku 𝑅 w kierunku wschodnim i przejeżdża przez przystanki 𝑆 i 𝑇 bez
zatrzymywania się (zob. rysunek).
Na wykresach przedstawiono, jak zmieniała się odległość pociągu od poszczególnych stacji (zob.
rysunek). Dopasuj wykresy do stacji, a następnie oceń prawdziwość poniższych zdań. Wstaw znak
X w odpowiednią kratkę.
1.Wykres 4. opisuje odległość pociągu od stacji 𝑅. prawda/fałsz
2.W ciągu 7 minut pociąg ten pokonał odległość między przystankami 𝑅 i 𝑆. prawda/fałsz
3.Odległość pomiędzy stacjami 𝑃 i 𝑇 wynosi 16 km. prawda/fałsz
4.Średnia prędkość pociągu wynosiła 40 km/h
prawda/fałsz
W linku poniżej załączam rysunki uzupełniające treść wraz z treścią:
https://pl-static.z-dn.net/files/db8/3a0b7ebf2326e825bc575523a0da981a.jpg
Kompletnie nie rozumiem tych pojedynczych wykresów. Dałabym, że wyrusza na 1. ale czy to
odległość od P czy R? Kolejne wykresy trzeba uszeregować w kolejności rosnącej? Jeśli tak, to
dlaczego nagle odległość maleje do zera w dwóch przypadkach ? Wtedy są to odległości od czego?
Od przystanka pierwszego czy poprzedniego?
Z góry bardzo dziękuję
23 lut 22:58
Qulka:
wykres 1 od R
wykres 2 od T
wykres 3 od P
wykres 4 od S
F P P F
23 lut 23:56
Gertruda: Ok, a dlaczego np. odległość pomiędzy stacjami 𝑃 i 𝑇 wynosi 16 km, skoro 7+4+12=23km
7+4+12=23km, dlaczego 7km się nie wlicza, skoro to wykres S?
Przepraszam za moje zapewne błahe pytania i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
24 lut 00:16
Qulka: bo od P do R jest 4km (wykres 3 ) a potem od R do T jest 12km (wykres 2)
24 lut 00:31
Qulka: bo każdy wykres zaczyna się od chwili gdy pociąg był w R
24 lut 00:31
Gertruda: Bardzo dziękuję. Zmyliło mnie sformułowanie ,,...jak zmieniała się odległość pociągu od
poszczególnych stacji". Zastanawiam się czy to zdanie jest wprowadzające w błąd i mogło być
sformułowane lepiej (łatwiej, bardziej zrozumiale) czy to ja miałam po prostu złe myślenie? Z
góry bardzo dziękuję.
24 lut 00:49
Qulka: to zdanie mówi że obserwator który akurat sporządza dany wykres stoi na peronie na danej stacji
(każdy na innej bo są 4 różne wykresy)
24 lut 08:36
Gertruda: Dziękuję bardzo. Po prostu tak jak Pani wcześniej napisała, chodzi o to, że każdy wykres
zaczyna się od chwili, gdy pociąg był w R. Gdyby ta informacja została podana w treści
zadania, nie miałabym najmniejszego problemu z jego rozwiązaniem. Nie sądzi Pani, że powinna
ona być tam umieszczona by nie siać niepotrzebnych wątpliwości?
Na dodatek uważam, że mylące jest sformułowanie: ,,...odległość pociągu od poszczególnych
stacji" ponieważ można to rozumieć tak, że chodzi o zmianę odległości od stacji jadąc
pociągiem w kolejności występowania przystanków, a nie ciągle odwołując się do przystanku R.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
24 lut 22:31