czworokąt
ivanka:
W czworokącie wypukłym ABCD dane są AB=a i AD=b
oraz kąty przy wierzchołkach A i D są proste
Wyznacz długość przekątnej AC
23 lut 20:20
6latek:

Jak myslisz jaki to bedzie czworokat przy tych warunkach?
23 lut 20:34
Eta:

Przy takich danych nie można obliczyć długości AC
23 lut 21:13
ivanka:
O kurcze,sorki
kąty proste przy wierzchołkach A i C
A teraz pomożesz ?
23 lut 21:31
6latek:

Wedlug mnie jest tak
Zeby zachowac dane a=AB i b=AD jedyny przypadek gdzie mozna obliczyc dlugosc AC to ten ze dany
czworokąt jest prostokatem
d=
√a2+b2 a te masz dane
Drugi przypadek gdzie mozna pokusic sie o obliczenie AC to gdy ΔADC jest rownoramienny
23 lut 22:39
Eta:

Prawie bez obliczeń
| a+b | |
|AC|= |
| √2 −−− połowa przekątnej kwadratu AEFG o boku długości a+b |
| 2 | |
============
23 lut 22:42